woensdag 4 oktober 2006

Kip met morielje-sherrysaus


Toch moet ik ook deze nog even melden.


Morielje is een paddestoel. Ik gebruik hiervoor 15 gram gedroogde morieljes. Als je die 1 uur laat weken in wat lauw water worden ze weer helemaal zacht. Het weekvocht krijgt een heerlijk aardse en bijna gerookte smaak. Bak in een pan met 10 gram boter, 2 met peper en zout bestrooide kipfilets 3 minuten aan iedere kant. Haal uit de pan en zet apart. Als je nu 125 gram champignons in vieren snijd en die samen met de morieljes in de zelfde pan aanbakt in het achtergebleven vet. Op smaak brengen met peper en zout. 0,6 dl droge sherry toevoegen, 0,5 dl van het weekvocht van de morieljes en 2 dl slagroom. Aan de kook brengen en de kip er in terug leggen. Nu op heel laag vuur dit 15 minuutjes laten sudderen. Kip er weer even uit halen en op een hoger vuur de saus inkoken tot hij dik genoeg is om aan de achterkant van een lepel te blijven hangen (6 tot 8 minuten). Kip er weer in en nog 2 minuten doorwarmen.

Serveer dit met pasta en prei. De prei in stukjes snijden en in 5 tot 10 minuten in gezouten water gaar koken. Erg lekker!
Plaatje is helaas geen foto maar komt uit een boek (Ramond Blanc)

Geen opmerkingen: