donderdag 11 mei 2006

Nieuw in de keuken: De Slowcooker


Al een hele tijd wilde ik dit hebben, een echte slowcooker (ook wel crockpot). In Nederland maar mondjesmaat verkrijgbaar in kookwinkels, in Engelstalige landen helemaal trendy en inmiddels niet meer weg te denken uit de keuken: de slowcooker. Sinds de jaren ’70 is de slowcooker weer helemaal terug van weggeweest. De slowcooker is ideaal voor de drukke thuiskok die houdt van lekkere stoofgerechten. Je snijdt de avond van tevoren eventueel alvast de groenten en het vlees in stukken, doet ’s ochtends de stekker van de slowcooker in het stopcontact, stopt de ingrediënten in de cooker en giet er warm vocht op. Je trekt vervolgens de deur achter je dicht en úren later geurt bij thuiskomst een verrukkelijke stoofpot je tegemoet. Nog even rijst of puree erbij klaarmaken en genieten!De slowcooker bestaat uit een metalen buitenframe met verwarmingselement, met daarin een losse aardewerken binnenpot. De slowcooker onderscheidt zich van de gietijzeren pan met sudderplaatje door de thermostaat. Deze zorgt voor een constante temperatuur waardoor aanbranden onmogelijk is. Thuisblijven is dus niet nodig. Bovendien is er bij bereiding in de slowcooker minder vocht nodig dan bij bereiding in de stoofpan, omdat het vocht nauwelijks kan verdampen. Door de lage temperatuur blijven belangrijke voedingsstoffen bovendien optimaal bewaard. De aardewerken binnenpot kan na bereiding zó op tafel. Ik kan niet wachten om hier eens een lekkere stoofpot in te gaan bereiden.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi Caspar,
Bist al yn besit fan in stadichsieder? it apperaet stiet ek op myn ferlanglistke?

Groetnis, Anneke

Anoniem zei

Ik woon in Amerika en gebruik m'n slowcooker (crock-pot) verscheidene keren in de week. M'n schoonzusje wilt er ook graag een hebben. Waar in Nederland kan je die kopen??? Kan ik die vanaf hier voor bestellen als St Nicolaas kadootje?
Marian in Laurel, Delaware.

Caspar van Roelensteijn zei

Je kan er een bestellen bij Oldenhof (http://www.kookwinkel.nl). De slowcooker is in Nederland wel duur (rond 90 euro). Die van mij komen uit Engeland, daar kosten ze 30 euro, en ik kon ze mee laten komen met een kennis.

Pink Princess zei

Heb al heel lang een op mn verlanglijstje staan. Inderdaad erg duur in Nederland, maar in de USA spotgoedkoop. Heb het daar veel gebruikt/gezien
Misschien, ooit......:)

Maar het koken hiermee gaat geweldig goed, ideaal ook voor een een-persoons huishouden. Als je geen zin hebt om voor jezelf te koken enzo. Stop het er 's avonds in, stekker de volgende ochtend en je hebt er geen omkijken meer naar.

WIE oh wie biedt hem eens voor een redelijke prijs aan in Nederland?????

Anoniem zei

Bij de Onlinecookshop.nl verkopen ze diverse slowcookers in alle maten.