zondag 16 april 2006

Derde kookles in Een


Dinsdag heb ik de kookles drie gevolgd van de serie van vier bij Albert Kuipers van De Herberg van Een.
Het menu bestond deze keer uit
- diverse kleine hapjes
- Lamsrollade met een sla stampot
- Ananas coulis met kokos ijs

De kleine hapjes zijn leuk om te maken. Veel handwerk en een interessante combinatie van zoet, zout en pittig.
Tijgergarnalen in een bierbeslagkorstje en tijgergarnalen in een (soja)saus op een bedje van gecarameliseerde prei. Een witlofschuitje gevuld met haring, ansjovis, zongedroogde tomaat, kappertjes en kruiden. Gedroogde ham en choriso rolletjes met pesto. Gebakken kalkoenreepjes in een soja/gember saus met sinasappel partjes op een bedje van taugé.

De lamsrollade maken we van een plak lamsbout besmeerd met fijngesneden verse kruiden en knoflook en daarna opgebonden. De rolletjes gaan 20-30 minuten in de oven (hete lucht 160 ºC). Haal het vlees uit de oven en neem het vlees uit de braadslede. Roer op het vuur de aanbaksels los met een klein beetje water. Maak er een saus van door het te binden met een mengsel van olie/bloem en breng op smaak.
De Sla stampot is gemaakt van gekookte aardappels met een beetje boter en een beetje mosterd en een scheutje balsamico azijn. Als sla gebruikt je kleingesneden ijsberg sla (een beetje zoet bij verwarmen) en ruccola (een beetje nootachtig bitter) De sla door de hete aardappels mengen zodat deze ook goed verwarmd wordt. Op smaak brengen en voor het serveren met een beetje geraspte kaas nog even in de oven zetten.

Voor het desert is een ananas fijngesneden (blender) en 15 minuten zachtjes gekookt. Deze coulis op smaak gebracht met een beetje vruchtenbier en is opgesteven met gelatine. De ananas coulis is geserveerd met een bolletje (gekocht) kokos ijs en slagroom.

Geen opmerkingen: