zaterdag 22 januari 2011

Roggebrood met Kevlar handschoenen

Aangezien M. geen ander brood meer wil eten bak ik er 2 keer per week eentje. Het bakken van een no-knead brood gebeurt op hoge temperatuur (250C) in een voorverwarmde vorm. Ik gebruik daar een gietijzeren pan of, zoals hier, een Römertopf voor. Ik heb een aantal maal mijn handen verbrand bij het openen, deeg er in doen, sluiten en weer in de oven zetten van de vorm. Pannelappen zijn dan niet handig en een ovenwant geeft te weinig gevoel. Dit is voor mij de oplossing, Kevlar handschoenen die beschermen je tot zo'n 280 graden. Ik heb er twee voor $16 mee laten sturen met de Danish Whisk. Toppertje!


Het brood is een 25% rogge brood.

- Posted using BlogPress from my iPad

De Deense Deeg Klopper

Bij mijn speurtocht over het Internet naar weetjes over het bakken van brood met de no-knead methode kwam ik op de site van Breadtopia Op de site vind je veel informatie over broodbakken en in de instructie videos gebruikt Eric een Danish Whisk. Dat zag er handig uit. Blijkt dat hij de enige is op de wereld die dit verkoopt (voor zover ik heb kunnen vinden). Ik heb er toch maar een paar over laten vliegen samen met een paar kevlar oven handschoenen. Het blijkt echt een heel goed instrument te zijn om deeg te mixen en licht te kneden en is ook weer makkelijk schoon te maken.
Het blijft wel grappig, een Deense klopper, gemaakt in Polen, die ik vanuit de VS naar Nederland laat sturen.



Met de Danish Whisk klop je snel en makkelijk de ingredienten door elkaar en 18 uur later ziet het er dan zo uit.


Het is daarna weer een heerlijk broodje geworden.

- Posted using BlogPress from my iPad

woensdag 19 januari 2011

Een gegeven rollade ...

Gaar je in het Ganzenvet.
Met Kerst kreeg M. Een rollade van haar werkgever. Ik ben niet zo gek op kant en klare rollades, hier in Friesland kruiden ze die voornamelijk met nootmuskaat. In de kast had ik ook nog een blik Ganzenvet staan en die combinatie was een goede. Ik heb de rollade ingesmeerd met een mengsel van peper, zout, komijn en knoflook. Na een uurtje of wat intrekken heb ik hem in het Ganzenvet opgezet met wat laurierblad en op een klein vuurtje 3,5 uur laten warmen. Het resultaat was "confit de rollade", heerlijk met een stukje vers brood.



- Posted using BlogPress from my iPad

zondag 2 januari 2011

No-Knead bread

De afgelopen paar maanden heb ik vaak brood gebakken. Niet met een broodbak machine (die staat al een jaartje werkloos on de kast) maar echt ambachtelijk brood. Ik vind het heerlijk om dit te doen. De geur van het versgebakken brood doet het water uit je mond lopen. Vorige maand kwam ik onderstaand filmpje tegen op Youtube. Hierin laat Jim Lahey, een bakker uit NY, aan Mark Bittman, culinair journalist van de New York Times zien hoe je brood maakt zonder kneden. Door het 18 uur te laten rijzen is kneden niet nodig. Ik heb dit een keer geprobeert en ben hier nu een enorme fan van. Heerlijk brood, mooie korst, mooie structuur en ... niet veel werk. Ik heb via Amazon het boek "my bread" van Lahey gekocht en maak nu diverse variaties. Wij eten geen ander brood meer.




- Posted using BlogPress from my iPad

zaterdag 1 januari 2011

Een nieuw jaar, een nieuwe start

Het is al weer lang geleden dat ik mijn culi-blog heb bijgewerkt. Nu, 1-1-11, ga ik er toch weer mee beginnen. Ik heb nog steeds zo veel plezier in de keuken en ik wil dit graag delen.
De laatste tijd ben ik veel bezig met brood bakken. Ik zal hierover ook nog een aparte post maken. Wel alvast even een plaatje van twee baksels.



- Posted using BlogPress from my iPad