maandag 7 augustus 2006

Gestoomde snoekbaars en haricots verts met witte-wijn-vanille-knoflook-roomsaus

Het klinkt heel moeilijk en ingewikkeld maar het is snel en eenvoudig en lekker. Het originele recept is van Jamie O. De vis aan de huidkant even insnijden en marineren met het zaad van een half vanillestokje, rasp van een citroen en een el olijfolie. Een laagje water met wat zout in een grote pan aan de kook brengen. Hierin 2 gepelde knoflooktenen 3 min koken. Boontjes erbij en 4 min koken. Visfilets in een stoommandje (of vergiet) leggen en boven de kokende boontjes 4 min stomen. Ondertussen in een sauspan een glas witte wijn met de rest van het vanille stokje inkoken tot de helft en er dan 150 ml slagroom bij doen. Boontjes afgieten en de knoflooktenen door een zeef fijnwrijven in de saus. Saus op smaak brengen met zout en peper. Opdienen met een beetje pasta en wat blaadjes uit een bleekselderijhart.

donderdag 3 augustus 2006

Vakantiemenu


Heerlijk, ik heb vakantie. We blijven thuis, er is nog genoeg te doen op onze boerderij. Vanavond een echt vakantiemenu gemaakt. Een soort kip, friet en appelmoes maar dan anders
Ik had nog twee ingemaakte eendenbouten (Confit de Canard) in de koeling staan. Die heb ik gefileerd en even aangebakken in een eetlepel ganzenvet. Een zakje Opperdoezer Ronde mengen met twee eetlepels olijfolie en een theelepel thijm. In een ovenschaal doen, beetje grof zeezout er over en 30 minuten in een hete oven (200 graden) zetten. Opdienen met een beetje gekoelde appelmoes en een glaasje rosé erbij.