maandag 27 februari 2006

Lamspaté met Frambozen confiture (Inpetto)


Dit weekend ben ik bezig gegaan met het echte handwerk. Ik heb een ambachtelijke lamspaté gemaakt. Ik had nog steeds wat lamslever in de vriezer liggen maar miste een goed paté recept. Vorige week kwam Mariëlle een mooi recept tegen op Internet. Het is een mengsel van lamslever, lamsvlees en varkensspeklapjes op smaak gebracht met whiskey, knoflook, groene peper korrels en jeneverbessen. Ook gaan er verse kruiden doorheen als Koriander en Peterselie. Daarna gaat het in een patévorm en heel rustig (3 uur) in de oven.
De paté wordt daarna uit de oven gehaald en mag voorzien van een gewicht er boven op langzaam afkoelen.

Vandaag was het dan proefdag. De paté heeft een heerlijke smaak en een hele prettige structuur. Om de paté nog lekkerder te maken hebben wij de Himbeere confiture uit het Inpetto pakket er op gedaan.
Dit is een heel goede combinatie. De confiture is lekker fris en fruitig van smaak. Het smaakt zoals vroeger thuis de zelfgemaakte jam smaakte.

dinsdag 21 februari 2006

INPETTO Cappuccino liqueur



Gisteren een hele drukke dag gehad.

Eenvoudig pasta gerechtje gegeten en daarna neerploffen op de bank. Wat is er dan lekkerder dan een kopje koffie met een klein glaasje likeur erbij.
De Cappuccino likeur is een lekkere romige likeur met een goede smaak. Je proeft er koffie, room en chocola in. Met de 30% voel je je snel 'erg ontspannen'.

zaterdag 18 februari 2006

Eerste recensie Inpetto


Vandaag heb ik de eerste drie producten uit het proefpakket getest.
Bij het wijntje vooraf hebben we een beetje van de extra vergine olijfolie op een schaaltje gegoten. Dan doe je een beetje grof zeezout er over en dept een stukje vers brood er in.
De smaak is, eerst zonder zout, zeer mild. Ik houd zelf van een wat meer kruidige olie. Met wat zeezout er in is het een lekker hapje vooraf. Morgen ga ik er ook nog even een mayonaise van maken, dat past goed bij de milde smaak.

Daarna heb ik een in rode wijn gestoofde hazenrugfilet gemaakt met de groene tomaten confiture erbij en de Porcini Tagliatelle. Zo uit het pakje vind ik de pasta niet zo aantrekkelijk. De kleur is grauw en het heeft geen geur. Tijdens het koken komt de heerlijke paddestoelen geur vrij en kijk ik al uit naar het resultaat. Helaas smaakte de pasta alleen naar pasta. Bij de hazenrug heb ik de Confettura di Pomodori Verdi geserveerd. Deze was lekker. De zuur-zoete smaak paste goed bij de wild smaak van de haas.

woensdag 15 februari 2006

Het Proefpakket is binnen


Eind januari melde ik mij aan op voor de Proeverij van Chef Tony van de ~Dining & Wining~ weblog. Vandaag ontving ik de (enorme) doos.

We hebben hem meteen uitgepakt en bekeken wat er in zat.
Van het merk Inpetto:
- Vinagre Albariño y Limon – witte wijnazijn van Albariño druiven met citroen
- Olio di Oliva Extra Virgine - Olijfolie
- Tagliatelle Ai Funghi Porcini Specialita – Pasta met Eekhoorntjesbrood
- Salsina Ligure – Ligurische saus (volgens mij een Pesto van gedroogde tomaten)
- Pesto di Ortica – pesto van brandnetel
- Confettura di Pomodori Verdi – Groene tomaten confiture
- Himbeere – Frambozen jam
- Caffe – Een blik espresso koffie bonen
- Cappuccino liqueur - Mmmm

Er zat één afwijkend product bij. Dit was een pakje Spaanse koffie bonen van het merk Ibiza

De producten van Impetto hebben een mooie uitstraling. De afbeelding doet erg denken aan een Maria en geeft het hele pakket een hoog kerstpakket gevoel. (iets wat mijn vriendin wel fijn vond aangezien zij dit jaar alleen maar een foeilelijke elektrische pizza opwarmpan heeft gekregen)

Het ziet er in ieder geval veelbelovend uit. Ik ga er eens rustig over
nadenken wat ik hiermee voor lekkers kan gaan maken. De bonen moeten nog even wachten. Ik wil wel een nieuwe espresso apparaat dat ook bonen kan malen, maar ik moet mijn vriendin nog even overtuigen van het nut hiervan. Anders moet ik echt een koffiemolen gaan lenen.

zondag 12 februari 2006

Risotto met Eekhoorntjesbrood


Vorige week heb ik een zak met ingevroren eekhoorntjesbrood gekregen van Minneke (de buurvrouw). Deze lekkere paddestoel groeit bij haar in de tuin. Zaterdag heb ik deze gebruikt om een risotto mee te 'vullen'. Ik ben gek op zo'n fluweelzachte, warme risotto. Ik gebruik bouillon van een blokje, maar gebruik naast groenten- of kippen blokjes ook een Italiaans blokje met Porccini smaak. De paddestoelen bak ik even in de olijfolie en gaan daarna, voorzien van een teentje of wat knoflook, nog even in de oven. Daarna voeg ik ze toe aan de gare rijst.

Glaasje witte Verdicchio er bij en smullen maar!

zaterdag 11 februari 2006

Receptjes op verzoek


Ik schrijf in deze weblog over wat ik mee maak, wat ik eet en wat ik kook. Tot nu toe heb ik nog geen recepten er bij geschreven. Ik heb nu wel al een paar keer een vraag hierover gekregen.

Als je iets leest en je denkt "dat wil ik ook wel eens proberen", laat dat dan even weten. Ik zal dan een receptje toevoegen.

Succes,

Caspar

woensdag 8 februari 2006

Eerste Kookles in Een

Dinsdag heb ik de eerste van vier kooklessen gevolgd bij Albert Kuipers in De Herberg van Een. Met een behoorlijk grote groep (16 personen) weet Albert een zeer heldere les neer te zetten. Hij vertelt op een heel plezierige manier wat er gemaakt gaat worden en hoe dit bereid moet worden. Daarna zijn wij zelf aan de beurt. Alle ingrediënten staan klaar en iedereen maakt zijn eigen diner. Tussendoor krijgen wij allerhande praktische tips. Het diner bestond uit de volgende 4 gangen:

  • Rosbief Italiaantje
    Een salade met kruidig gevulde rosbief/eendenfilet rolletjes en bessensaus
  • Mosterdsoep met banaan

  • Lamstrio met aardappel/broccoli koekjes en kruidige tomatensaus
    lamsfilet in lamsham in lamsgehakt in lamsham in folie in de oven
  • Dessert met gemarineerde ananas, chocolade flensje en vanille ijs
Na de bereiding volgt nog een leuk stukje, het opeten.
Ik kijk al weer uit naar de volgende les op 14 maart.

maandag 6 februari 2006

Italiaans genieten in Heerenveen


Zondag was Mariëlle jarig. Ter voorbereiding zijn wij zaterdag maar alvast eens lekker uit eten geweest. We hebben ons laten verwennen bij Ristorante perBacco, een Italiaans restaurant waar uitsluitend gerechten geserveerd worden uit de authentieke Italiaanse keuken. Er wordt alleen met dagverse producten gewerkt. Bovendien wordt alles eigenhandig gemaakt. De kersverse pasta wordt gedraaid, het brood gebakken, maar ook de zalige desserts en friandises worden ambachtelijk vervaardigd in de keuken van perBacco.

Omdat alles wat geserveerd wordt kakelvers is, hanteren zij geen kaart, maar werken men met menu’s. Je hoeft alleen het aantal gangen te kiezen.

Wij hebben ons laten verrassen door 3 heerlijke gerechten. Na een leuke amuse kregen wij spaghetini met stukjes konijn, langoustine en een 'cappuchino' van kreeften saus. Daarna was er een (wilde) eendenborst met bospaddestoeltjes en een overheerlijke kappertjes saus. De saus was zo lekker dat ik heb gevraagd hoe de saus bereid is. Ik werd meteen door de chef (Pietro) uitgenodigd om in de keuken te komen kijken. Hij heeft me niet het exacte recept gegeven maar wel verteld hoe de basis wordt gemaakt. Het desert op basis van chocolade ijs en vers fruit sloot het diner mooi af.

PerBacco is niet voordelig maar de kwaliteit van de gerechten en de ambiance die daar omheen gecreëerd wordt zorgen er voor dat wij op een heerlijke avond terug kunnen kijken.